Szybki i pyszny przepis na ryż smażony z cebulą, marchewką, czosnkiem, groszkiem i jajkiem. Polecam. :)
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - składniki:
250 g ryżu długoziarnistego
1 cebula
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku (rozmroź przed użyciem)
4 jajka rozmiar L
2 łyżki masła
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
zielona cebulka
sól i pieprz
olej do smażenia
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - przepis:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 6 minut - do miękkości. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty.
Dodaj ostudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Smaż 4 minuty.
W międzyczasie, na osobnej patelni, przesmaż jajka. Jajka wbij do wysokiego naczynia, zmiksuj mikserem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wlej jajka i smaż do lekkiego ścięcia.
Przesmażone jajka dodaj na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pozostałą łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty.
Gotowy ryż smażony z warzywami i jajkiem posyp zieloną cebulką.
Wydaje się bardzo proste i szybkie do zrobienia. Super na szybki obiad. :)
OdpowiedzUsuń