sobota, 2 września 2023

Zupa koperkowa

Lekka, pyszna zupa koperkowa z ziemniakami, ryżem i marchewką.

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa - składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 600 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 4 łyżki ryżu długoziarnistego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 250 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Zupa koperkowa - przepis:

  • W garnku roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Smaż 5 minut. 
  • Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty. 
  • Teraz wlej bulion i dodaj ziarna ryżu. Doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut. Dodaj posiekany koperek. 
  • Garnek zdejmij z ognia. Zapraw zupę śmietaną. Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 1 chochlę gorącej zupy. Zmiksuj blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy. Wymieszaj. 
Smacznego!
Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

3 komentarze:

  1. Przepysznie prezentuje się Twoja koperkowa! Moja ulubiona zupa z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :) Bardzo prosty przepis, a zupa koperkowa zawsze robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa koperkowa musi być z jajkiem .U mnie w domu nie ma innej opcji

    OdpowiedzUsuń