Pyszne, puszyste, jesienne, dyniowe drożdżówki z dużą ilością masła i cynamonu. Pycha!
Dyniowe drożdżówki cynamonowe - składniki na drożdżówki:
- 30 g świeżych drożdży
- 220 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 g miękkiego masła
- 150 g puree z dyni
Składniki na nadzienie:
- 75 g roztopionego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2,5 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciepłego mleka
Dyniowe drożdżówki cynamonowe - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 25 g cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm.
- Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, następnie posyp cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
- Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki.
- Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 25 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch bułek bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Po ostudzeniu polukruj drożdżówki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłym mlekiem.
Smacznego!