Pyszne, puszyste, jesienne, dyniowe drożdżówki z dużą ilością masła i cynamonu. Pycha!
Dyniowe drożdżówki cynamonowe - składniki na drożdżówki:
30 g świeżych drożdży
220 ml ciepłego mleka
75 g cukru
550 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
80 g miękkiego masła
150 g puree z dyni
Składniki na nadzienie:
75 g roztopionego masła
150 g cukru trzcinowego
2,5 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ciepłego mleka
Dyniowe drożdżówki cynamonowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 25 g cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm.
Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, następnie posyp cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki.
Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 25 minut do wyrośnięcia.
Wierzch bułek bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Po ostudzeniu polukruj drożdżówki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłym mlekiem.
Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowo - czosnkowym z kurczakiem i szpinakiem to prosty i szybki przepis na pyszny obiad.
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
200 g świeżych liści szpinaku
500 g gnocchi
4 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
0,5 szklanki tartego sera Dziugas
masło
przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ziołami włoskimi.
Na patelni roztop masło. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Na patelni po smażeniu kurczaka dodaj liście szpinaku. Smaż przez 2-3 minuty - do momentu zwiędnięcia.
Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotuj śmietankowy sos czosnkowy. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 2 minuty - do zezłocenia. Dodaj bulion i zioła włoskie. Gotuj 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę oraz ser Dziugas. Gotuj przez kilka minut na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Składniki ułóż w następującej kolejności: filety z piersi kurczaka, gnocchi, szpinak, sos śmietanowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Przepis na puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem mielonego sera twarogowego.
Racuchy serowe - składniki:
35 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
450 g mąki pszennej
300 g trzykrotnie mielonego twarogu (w temp. pokojowej)
2 jajka rozmiar M (w temp. pokojowej)
szczypta soli
cukier puder
Racuchy serowe - przepis:
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki ciepłego mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj twaróg, jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrób gładkie, gęste ciasto.
Miskę z z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy oprósz cukrem pudrem.
Przepis na pyszną i aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą grochówkę.
Grochówka - składniki potrzebne do przygotowania grochu:
500 g suchego grochu łuskanego w połówkach
1250 ml bulionu warzywnego
Grochówka - pozostałe składniki:
1 kg ziemniaków
3 średniej wielkości marchewki
2 małe pietruszki
1750 ml bulionu warzywnego
2 cebule
400 g boczku surowego wędzonego
5 ząbków czosnku
550 g kiełbasy
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Grochówka - przepis:
Suchy groch zalej zimną wodą w takiej ilości, by całkowicie zakryć groch. Dolej jeszcze jedną szklankę wody. Groch odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
Groch przełóż do garnka. Dodaj bulion warzywny. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez około 1 godzinę - do miękkości. W trakcie gotowania grochu na powierzchni pojawi się piana. Należy ją zebrać łyżką i wyrzucić.
W czasie gotowania grochu przygotuj pozostałe składniki. Do dużego garnka dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wlej 1750 ml bulionu warzywnego. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, przez 20 minut.
Przygotuj mięso. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż 7 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż na wysokiej mocy palnika przez 5 minut.
Zawartość patelni przełóż do ugotowanych w garnku warzyw. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka przełóż ugotowany groch wraz z bulionem, w którym się gotował. Wymieszaj, przykryj pokrywką, gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Pyszne, puszyste i aromatyczne paluchy drożdżowe z masłem ziołowym. Polecam! :)
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki:
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
280 ml ciepłej wody
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
50 ml oleju rzepakowego
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki na masło ziołowe:
135 g miękkiego masła
1 mały pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka ziół włoskich
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
garść tartego parmezanu
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, sól i suszoną natkę pietruszki. Wymieszaj. Wlej olej, dodaj pozostałe 180 ml ciepłego mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut - do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Miękkie masło dokładnie wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, ziołami włoskimi i solą.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Płat ciasta posmaruj masłem ziołowym. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane ciasto potnij w poprzek na paski o szerokości około 2,5 cm. Każdy pasek zawiń wokół własnej osi.
Tak przygotowane paluchy przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posyp tartym parmezanem.
Paluchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Pyszne, jesienne, kruche ciasto z bezą kokosową, powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym.
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
65 g cukru
100 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
Składniki na bezę kokosową:
4 białka
165 g cukru
125 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Składniki na krem kakaowy:
300 ml śmietany kremówki 30 %
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
około 200 g powideł śliwkowych
garść wiórków kokosowych do posypania
Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep kruchym ciastem. Na cieście rozsmaruj powidła. Ciasto ponownie włóż do lodówki na czas przygotowania bezy kokosowej.
Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką.
Przygotowaną bezę wyłóż na powidła śliwkowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 35 minut. Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA!!! Ja do swojego kremu nie dałam żelatyny i krem wyszedł za rzadki, dlatego zmodyfikowałam przepis o 1 łyżkę żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj przesiane kakao, ponownie krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
Krem wyłóż na całkowicie ostudzoną bezę.
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, na złoty kolor. Pozostaw do ostudzenia, a następnie posyp wierzch ciasta.
Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą - przepis:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż 8 minut.
Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj. Przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Na środku każdej tortilli wyłóż farsz, posyp mozzarellą i złóż w kopertę.
Na każdą zwiniętą tortillę ułóż plaster sera żółtego i plaster pomidora.
Tortille przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - przepis:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsącz z wody.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowany ryż, dodaj curry, smaż przez 5 minut na wysokiej mocy palnika, często mieszając. Odłóż na bok.
Na patelni po smażeniu ryżu ponownie rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż około 12 minut - do zarumienienia.
Do miski przełóż podsmażony ryż i mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj również pomidory z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ.
Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu.
Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, jesienne ciasto ze śliwkami z dodatkiem kruszonki.
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600 g śliwek
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
100 g masła
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą i gęstą masę (masę ubijaj na najwyższym obrotach miksera przez około 5 - 8 minut).
Zmniejsz obroty miksera. Cały czas miksując najpierw wlej olej, a następnie mleko.
Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Mieszankę mąki z proszkiem stopniowo dodawaj do mokrych składników. Nie miksuj, tylko mieszaj łyżką.
Śliwki oczyść, osusz i pokrój na połówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż śliwki - skórką do dołu. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez około 55 minut - do suchego patyczka.