Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - przepis:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsącz z wody.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowany ryż, dodaj curry, smaż przez 5 minut na wysokiej mocy palnika, często mieszając. Odłóż na bok.
Na patelni po smażeniu ryżu ponownie rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż około 12 minut - do zarumienienia.
Do miski przełóż podsmażony ryż i mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj również pomidory z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ.
Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu.
Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Twoje przepisy zawsze są takie proste i smaczne! Cukinia faszerowana brzmi idealnie na jesienny wieczór. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń