Pyszne, puszyste i aromatyczne paluchy drożdżowe z masłem ziołowym. Polecam! :)
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki:
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
280 ml ciepłej wody
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
50 ml oleju rzepakowego
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki na masło ziołowe:
135 g miękkiego masła
1 mały pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka ziół włoskich
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
garść tartego parmezanu
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, sól i suszoną natkę pietruszki. Wymieszaj. Wlej olej, dodaj pozostałe 180 ml ciepłego mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut - do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Miękkie masło dokładnie wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, ziołami włoskimi i solą.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Płat ciasta posmaruj masłem ziołowym. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane ciasto potnij w poprzek na paski o szerokości około 2,5 cm. Każdy pasek zawiń wokół własnej osi.
Tak przygotowane paluchy przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posyp tartym parmezanem.
Paluchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Super. Nigdy takich nie robiłam. Chciałabym spróbować
OdpowiedzUsuńNaszła mnie ochota na takiego palucha. W dzieciństwie takie jadłam
OdpowiedzUsuń