czwartek, 26 października 2023

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowo - czosnkowym z kurczakiem i szpinakiem to prosty i szybki przepis na pyszny obiad.

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 500 g gnocchi
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki tartego sera Dziugas
  • masło 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie


Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni roztop masło. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. 
  • Na patelni po smażeniu kurczaka dodaj liście szpinaku. Smaż przez 2-3 minuty - do momentu zwiędnięcia. 
  • Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Przygotuj śmietankowy sos czosnkowy. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 2 minuty - do zezłocenia. Dodaj bulion i zioła włoskie. Gotuj 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę oraz ser Dziugas. Gotuj przez kilka minut na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Składniki ułóż w następującej kolejności: filety z piersi kurczaka, gnocchi, szpinak, sos śmietanowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz