Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem
Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowo - czosnkowym z kurczakiem i szpinakiem to prosty i szybki przepis na pyszny obiad.
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
200 g świeżych liści szpinaku
500 g gnocchi
4 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
0,5 szklanki tartego sera Dziugas
masło
przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ziołami włoskimi.
Na patelni roztop masło. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Na patelni po smażeniu kurczaka dodaj liście szpinaku. Smaż przez 2-3 minuty - do momentu zwiędnięcia.
Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotuj śmietankowy sos czosnkowy. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 2 minuty - do zezłocenia. Dodaj bulion i zioła włoskie. Gotuj 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę oraz ser Dziugas. Gotuj przez kilka minut na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Składniki ułóż w następującej kolejności: filety z piersi kurczaka, gnocchi, szpinak, sos śmietanowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz