Przepis na pyszną i aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą grochówkę.
Grochówka - składniki potrzebne do przygotowania grochu:
- 500 g suchego grochu łuskanego w połówkach
- 1250 ml bulionu warzywnego
Grochówka - pozostałe składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 średniej wielkości marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1750 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 400 g boczku surowego wędzonego
- 5 ząbków czosnku
- 550 g kiełbasy
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
Grochówka - przepis:
- Suchy groch zalej zimną wodą w takiej ilości, by całkowicie zakryć groch. Dolej jeszcze jedną szklankę wody. Groch odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
- Rano wylej wodę z moczenia grochu. Napęczniały groch przepłucz zimną wodą.
- Groch przełóż do garnka. Dodaj bulion warzywny. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez około 1 godzinę - do miękkości. W trakcie gotowania grochu na powierzchni pojawi się piana. Należy ją zebrać łyżką i wyrzucić.
- W czasie gotowania grochu przygotuj pozostałe składniki. Do dużego garnka dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wlej 1750 ml bulionu warzywnego. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, przez 20 minut.
- Przygotuj mięso. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż 7 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż na wysokiej mocy palnika przez 5 minut.
- Zawartość patelni przełóż do ugotowanych w garnku warzyw. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka przełóż ugotowany groch wraz z bulionem, w którym się gotował. Wymieszaj, przykryj pokrywką, gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Dawno nie jadłam tej zupy. W moim domu nie bardzo za nią przepadają
OdpowiedzUsuńPyszna klasyczna zupa, a przepis bardzo prosty. :)
OdpowiedzUsuńOj zrobiłaś mi ochoty. Idealna zupa na zimowy okres
OdpowiedzUsuńUwielbiam grochówkę, choć przyznam, że trochę o niej zapomniałam. Warto będzie to nadrobić, dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń