Przepis na pyszną i aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą grochówkę.
Grochówka - składniki potrzebne do przygotowania grochu:
500 g suchego grochu łuskanego w połówkach
1250 ml bulionu warzywnego
Grochówka - pozostałe składniki:
1 kg ziemniaków
3 średniej wielkości marchewki
2 małe pietruszki
1750 ml bulionu warzywnego
2 cebule
400 g boczku surowego wędzonego
5 ząbków czosnku
550 g kiełbasy
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Grochówka - przepis:
Suchy groch zalej zimną wodą w takiej ilości, by całkowicie zakryć groch. Dolej jeszcze jedną szklankę wody. Groch odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
Groch przełóż do garnka. Dodaj bulion warzywny. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez około 1 godzinę - do miękkości. W trakcie gotowania grochu na powierzchni pojawi się piana. Należy ją zebrać łyżką i wyrzucić.
W czasie gotowania grochu przygotuj pozostałe składniki. Do dużego garnka dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wlej 1750 ml bulionu warzywnego. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, przez 20 minut.
Przygotuj mięso. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż 7 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż na wysokiej mocy palnika przez 5 minut.
Zawartość patelni przełóż do ugotowanych w garnku warzyw. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka przełóż ugotowany groch wraz z bulionem, w którym się gotował. Wymieszaj, przykryj pokrywką, gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Dawno nie jadłam tej zupy. W moim domu nie bardzo za nią przepadają
OdpowiedzUsuńPyszna klasyczna zupa, a przepis bardzo prosty. :)
OdpowiedzUsuńOj zrobiłaś mi ochoty. Idealna zupa na zimowy okres
OdpowiedzUsuńUwielbiam grochówkę, choć przyznam, że trochę o niej zapomniałam. Warto będzie to nadrobić, dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń