niedziela, 22 października 2023

Grochówka

Przepis na pyszną i aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą grochówkę. 

Grochówka

Grochówka - składniki potrzebne do przygotowania grochu:

  • 500 g suchego grochu łuskanego w połówkach
  • 1250 ml bulionu warzywnego

Grochówka - pozostałe składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1750 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 400 g boczku surowego wędzonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 550 g kiełbasy 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

Grochówka - przepis:

  • Suchy groch zalej zimną wodą w takiej ilości, by całkowicie zakryć groch. Dolej jeszcze jedną szklankę wody. Groch odstaw w chłodne miejsce na całą noc. 
  • Rano wylej wodę z moczenia grochu. Napęczniały groch przepłucz zimną wodą. 
  • Groch przełóż do garnka. Dodaj bulion warzywny. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez około 1 godzinę - do miękkości. W trakcie gotowania grochu na powierzchni pojawi się piana. Należy ją zebrać łyżką i wyrzucić. 
  • W czasie gotowania grochu przygotuj pozostałe składniki. Do dużego garnka dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wlej 1750 ml bulionu warzywnego. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, przez 20 minut.
  • Przygotuj mięso. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż 7 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż na wysokiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Zawartość patelni przełóż do ugotowanych w garnku warzyw. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka przełóż ugotowany groch wraz z bulionem, w którym się gotował. Wymieszaj, przykryj pokrywką, gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
Smacznego!
Grochówka

Grochówka

Grochówka

4 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam tej zupy. W moim domu nie bardzo za nią przepadają

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna klasyczna zupa, a przepis bardzo prosty. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zrobiłaś mi ochoty. Idealna zupa na zimowy okres

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam grochówkę, choć przyznam, że trochę o niej zapomniałam. Warto będzie to nadrobić, dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń