Pyszne, jesienne, kruche ciasto z bezą kokosową, powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym.
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 65 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- 165 g cukru
- 125 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Składniki na krem kakaowy:
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
- około 200 g powideł śliwkowych
- garść wiórków kokosowych do posypania
Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep kruchym ciastem. Na cieście rozsmaruj powidła. Ciasto ponownie włóż do lodówki na czas przygotowania bezy kokosowej.
- Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką.
- Przygotowaną bezę wyłóż na powidła śliwkowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 35 minut. Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA!!! Ja do swojego kremu nie dałam żelatyny i krem wyszedł za rzadki, dlatego zmodyfikowałam przepis o 1 łyżkę żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj przesiane kakao, ponownie krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Krem wyłóż na całkowicie ostudzoną bezę.
- Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, na złoty kolor. Pozostaw do ostudzenia, a następnie posyp wierzch ciasta.
Smacznego!
Dawno nic nie piekłam . Teraz jesienią to chcę się takich ciast
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie i na pewno je przygotuję w najbliższym czasie na wycieczkę z biura, ponieważ każdy z nas ma coś przywieźć do jedzenia. Moim zdaniem słodkości to zdecydowanie najważniejszy element udanego wyjazdu integracyjnego.
OdpowiedzUsuń