wtorek, 17 października 2023

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Pyszne, jesienne, kruche ciasto z bezą kokosową, powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym.
Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 65 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka 
  • 165 g cukru
  • 125 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Składniki na krem kakaowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g powideł śliwkowych
  • garść wiórków kokosowych do posypania


Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.  
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep kruchym ciastem. Na cieście rozsmaruj powidła. Ciasto ponownie włóż do lodówki na czas przygotowania bezy kokosowej. 
  • Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką. 
  • Przygotowaną bezę wyłóż na powidła śliwkowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 35 minut. Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj krem czekoladowy.  Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA!!! Ja do swojego kremu nie dałam żelatyny i krem wyszedł za rzadki, dlatego zmodyfikowałam przepis o 1 łyżkę żelatyny. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Dodaj przesiane kakao, ponownie krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem wyłóż na całkowicie ostudzoną bezę.
  • Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, na złoty kolor. Pozostaw do ostudzenia, a następnie posyp wierzch ciasta. 
Smacznego! 
Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z bezą kokosową i powidłami śliwkowymi


2 komentarze:

  1. Dawno nic nie piekłam . Teraz jesienią to chcę się takich ciast

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie i na pewno je przygotuję w najbliższym czasie na wycieczkę z biura, ponieważ każdy z nas ma coś przywieźć do jedzenia. Moim zdaniem słodkości to zdecydowanie najważniejszy element udanego wyjazdu integracyjnego.

    OdpowiedzUsuń