wtorek, 24 października 2023

Racuchy serowe

Przepis na puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem mielonego sera twarogowego. 

Racuchy serowe

Racuchy serowe - składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka rozmiar M (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • cukier puder

Racuchy serowe - przepis: 

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki ciepłego mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj twaróg, jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrób gładkie, gęste ciasto.
  • Miskę z z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

2 komentarze:

  1. Bardzo długo takich nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie racuchy są pyszne, szczególnie z domową konfiturą.

    OdpowiedzUsuń