Schab pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi.
Na patelni rozgrzej olej. Plastry schabu obsmaż z dwóch stron na złoty kolor.
Na patelnię po smażeniu schabu dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż 8 minut.
Do garnka przełóż mięso i podsmażone warzywa wraz z wodą, które warzywa puściły. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość zalej passatą. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę 15 minut. W razie potrzeby dopraw.
Często gotuję schab, ale jeszcze nigdy nie próbowałam go przyrządzić po bałkańsku. Bardzo dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńPyszne danie na obiad. Takich przepisów nigdy za wiele. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiego. Wygląda pysznie będę próbować
OdpowiedzUsuń