środa, 4 października 2023

Schab po bałkańsku

Szybki i prosty przepis na schab po bałkańsku, czyli schab w sosie pomidorowym z warzywami: cebulą, pieczarkami, papryką i cukinią.
Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 butelka passaty pomidorowej (690 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła włoskie
  • olej do smażenia

Schab po bałkańsku - przepis:

  • Schab pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Plastry schabu obsmaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Na patelnię po smażeniu schabu dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż 8 minut. 
  • Do garnka przełóż mięso i podsmażone warzywa wraz z wodą, które warzywa puściły. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość zalej passatą. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę 15 minut. W razie potrzeby dopraw. 
Smacznego!
Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

3 komentarze:

  1. Często gotuję schab, ale jeszcze nigdy nie próbowałam go przyrządzić po bałkańsku. Bardzo dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie na obiad. Takich przepisów nigdy za wiele. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze takiego. Wygląda pysznie będę próbować

    OdpowiedzUsuń