Wyśmienite tortille faszerowane mięsem mielonym z papryką i kukurydzą, zapiekane z dwoma rodzajami sera: mozzarelli i sera żółtego oraz pomidorem.
Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą - składniki:
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża papryka
- 150 g odsączonej kukurydzy
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mały pęczek natki pietruszki
- 6 placków tortilli
- 200 g tartej mozzarelli
- 6 plastrów żółtego sera
- 1 duży pomidor
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cukru
- olej do smażenia
Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą - przepis:
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż 8 minut.
- Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj. Przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Na środku każdej tortilli wyłóż farsz, posyp mozzarellą i złóż w kopertę.
- Na każdą zwiniętą tortillę ułóż plaster sera żółtego i plaster pomidora.
- Tortille przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.
Uwielbiam włoskie klimaty, dlatego zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybki posiłek. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzenie. Chętnie spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńZ mielonym jeszcze nie robiłam. Na pewno będę próbować
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam. Aż się zachciało takiej tortilli
OdpowiedzUsuń