czwartek, listopada 09, 2023

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe to wilgotny, aromatyczny, pyszny, jesienny wypiek. A co jeśli dodać do niego krem przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone? Wtedy otrzymamy jeszcze bardziej wykwintny i elegancki deser, który zachwyci wszystkich. Dowiedz się, jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem mascarpone krok po kroku. To proste i szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Spróbuj i sam się przekonaj!
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4,5 łyżki majonezu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
  • 300 g marchewki startej na średnich oczkach tarki
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na krem:

  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. 
  • Cały czas miksując stopniowo wlewaj olej, a następnie dodawaj majonez.
  • Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. 
  • Dodaj startą marchewkę i orzechy włoskie. Ponownie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
  • Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem z mascarpone. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Do tortownicy włóż jeden blat ciasta. Wyłóż około 2/3 kremu, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 
Smacznego!
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym


6 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Zapisuje go i spróbuję odtworzyć na zbliżającym się spotkaniu rodzinnym

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję przepis. Jestem pewna że wyjdzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie o smacznie. Nie piekłam jeszcze takiego ciasta. Będę próbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Uwielbiam ciasto marchewkowe, a Twój przepis wydaje się naprawdę prosty. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na jesienne popołudnie. Twoje przepisy są świetne i zawsze wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie wyglądające ciasto! Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Z chęcią zobaczyłabym również na Pani blogu dosyć nietypowy wpis, a mianowicie mam na myśli propozycje na tort dla psa. Mój jamnik ma za niedługo urodziny i chciałabym mu zrobić taką niespodziankę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger