Filety z piersi kurczaka zapiekane z dodatkiem pasty ajvar i majonezu zachwycają soczystością i aromatem. Pasta ajvar to tradycyjny dodatek kuchni bałkańskiej, zrobiony z pieczonych papryk i bakłażanów. Majonez nadaje potrawie kremowej konsystencji i łagodzi ostrość ajvaru. Poznaj niezwykle prosty i szybki przepis na filety z kurczaka z pastą ajvar i majonezem, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
- 8 łyżeczek pikantnej pasty ajvar
- 1 cebula
- 8 łyżeczek majonezu
- przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw przyprawą do kurczaka złocistą.
- Cebulę pokrój w półplasterki.
- Filety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa posmaruj najpierw pastą ajvar, następnie ułóż cebulę, lekko ją dociskając, kolejno posmaruj mięso majonezem.
- Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Wygląda pysznie. Nigdy nie słyszałam o takiej paście
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba spróbować. Wyglądają ekstra smacznie
OdpowiedzUsuńTakie filety wyglądają na nie tylko pyszne, ale i na przede wszystkim zdrowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że od jakiegoś czasu staram się lepiej o siebie dbać. Oprócz przestrzegania zbilansowanej diety, staram się też regularnie zażywać ashwagandhę.
OdpowiedzUsuń