niedziela, 5 listopada 2023

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka zapiekane z dodatkiem pasty ajvar i majonezu zachwycają soczystością i aromatem. Pasta ajvar to tradycyjny dodatek kuchni bałkańskiej, zrobiony z pieczonych papryk i bakłażanów. Majonez nadaje potrawie kremowej konsystencji i łagodzi ostrość ajvaru. Poznaj niezwykle prosty i szybki przepis na filety z kurczaka z pastą ajvar i majonezem, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 8 łyżeczek pikantnej pasty ajvar
  • 1 cebula
  • 8 łyżeczek majonezu
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw przyprawą do kurczaka złocistą. 
  • Cebulę pokrój w półplasterki. 
  • Filety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa posmaruj najpierw pastą ajvar, następnie ułóż cebulę, lekko ją dociskając, kolejno posmaruj mięso majonezem. 
  • Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Nigdy nie słyszałam o takiej paście

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie trzeba spróbować. Wyglądają ekstra smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie filety wyglądają na nie tylko pyszne, ale i na przede wszystkim zdrowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że od jakiegoś czasu staram się lepiej o siebie dbać. Oprócz przestrzegania zbilansowanej diety, staram się też regularnie zażywać ashwagandhę.

    OdpowiedzUsuń