Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem
Filety z piersi kurczaka zapiekane z dodatkiem pasty ajvar i majonezu zachwycają soczystością i aromatem. Pasta ajvar to tradycyjny dodatek kuchni bałkańskiej, zrobiony z pieczonych papryk i bakłażanów. Majonez nadaje potrawie kremowej konsystencji i łagodzi ostrość ajvaru. Poznaj niezwykle prosty i szybki przepis na filety z kurczaka z pastą ajvar i majonezem, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - składniki:
4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
8 łyżeczek pikantnej pasty ajvar
1 cebula
8 łyżeczek majonezu
przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw przyprawą do kurczaka złocistą.
Cebulę pokrój w półplasterki.
Filety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa posmaruj najpierw pastą ajvar, następnie ułóż cebulę, lekko ją dociskając, kolejno posmaruj mięso majonezem.
Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Takie filety wyglądają na nie tylko pyszne, ale i na przede wszystkim zdrowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że od jakiegoś czasu staram się lepiej o siebie dbać. Oprócz przestrzegania zbilansowanej diety, staram się też regularnie zażywać ashwagandhę.
Wygląda pysznie. Nigdy nie słyszałam o takiej paście
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba spróbować. Wyglądają ekstra smacznie
OdpowiedzUsuńTakie filety wyglądają na nie tylko pyszne, ale i na przede wszystkim zdrowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że od jakiegoś czasu staram się lepiej o siebie dbać. Oprócz przestrzegania zbilansowanej diety, staram się też regularnie zażywać ashwagandhę.
OdpowiedzUsuń