Szarlotka z powidłami i budyniową pianką to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek, słodkich powideł i puszystej pianki z budyniu. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Dowiedz się, jak przygotować szarlotkę z powidłami i budyniową pianką krok po kroku.
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na warstwę jabłkową:
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na piankę:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
Pozostałe składniki:
około 1,5 łyżki bułki tartej
150 g powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia ciasta
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zrób wgłębienie. Do wgłębienia włóż pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko posiekaj nożem.
Ponownie zrób wgłębienie. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko posiekaj nożem, by jak najlepiej połączyć składniki, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 2/3 i 1/3.
Mniejszą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większym kawałkiem kruchego ciasto. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj spód przez 18 minut.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij sok z jabłek. Przełóż na patelnię. Smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut. Dodaj galaretkę (proszek), mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z jabłkami. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier. Miksuj do momentu jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodaj proszki budyniowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na podpieczone kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe. Równomiernie rozsmaruj. Wyłóż lekko ostudzone jabłka, wyrównaj. Wierzch jabłek posyp przesianą przez sitko bułką tartą. Teraz rozsmaruj budyniową piankę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost na budyniową piankę.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Ostatnio mieliśmy podobne ciasto na imprezie firmowej i przyznam, że było naprawdę smaczne. Oprócz tego zagwarantowano nam dużo innych słodkości, a także pysznego wina. Mimo wszystko zawsze w takich sytuacjach zastanawiam się czy pić alkohol na wyjeździe integracyjnym.
Pysznie wygląda. Nigdy takiego nie robiłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam klasyczne szarlotki, ale ta wersja z powidłami i budyniową pianką wygląda równie smacznie i kusząco. :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Takiego jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńCudowna kombinacja smaków w jednym cieście. Nie mogę się doczekać, aby spróbować!
OdpowiedzUsuńPowideł nigdy nie dawałam. Będę musiała zapamiętać przepis
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Dawno nie piekłam jabłeczników
OdpowiedzUsuńOstatnio mieliśmy podobne ciasto na imprezie firmowej i przyznam, że było naprawdę smaczne. Oprócz tego zagwarantowano nam dużo innych słodkości, a także pysznego wina. Mimo wszystko zawsze w takich sytuacjach zastanawiam się czy pić alkohol na wyjeździe integracyjnym.
OdpowiedzUsuńSzarlotka to zawsze dobry pomysł, a ta wersja z powidłami i pianką z budyniu wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń