niedziela, 19 listopada 2023

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Szarlotka z powidłami i budyniową pianką to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek, słodkich powideł i puszystej pianki z budyniu. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Dowiedz się, jak przygotować szarlotkę z powidłami i budyniową pianką krok po kroku.

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na warstwę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - składniki na piankę:

  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)

Pozostałe składniki:

  • około 1,5 łyżki bułki tartej
  • 150 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę i proszek do pieczenia.  Zrób wgłębienie. Do wgłębienia włóż  pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko posiekaj nożem. 
  • Ponownie zrób wgłębienie. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko posiekaj nożem, by jak najlepiej połączyć składniki, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 2/3 i 1/3. 
  • Mniejszą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większym kawałkiem kruchego ciasto. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj spód przez 18 minut.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij sok z jabłek. Przełóż na patelnię. Smaż na średniej mocy palnika przez 10 minut. Dodaj galaretkę (proszek), mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z jabłkami. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier. Miksuj do momentu jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodaj proszki budyniowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Na podpieczone kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe. Równomiernie rozsmaruj. Wyłóż lekko ostudzone jabłka, wyrównaj. Wierzch jabłek posyp przesianą przez sitko bułką tartą. Teraz rozsmaruj budyniową piankę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost na budyniową piankę. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

Jabłecznik z powidłami i budyniową pianką

8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Nigdy takiego nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam klasyczne szarlotki, ale ta wersja z powidłami i budyniową pianką wygląda równie smacznie i kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada. Takiego jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna kombinacja smaków w jednym cieście. Nie mogę się doczekać, aby spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Powideł nigdy nie dawałam. Będę musiała zapamiętać przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda. Dawno nie piekłam jabłeczników

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio mieliśmy podobne ciasto na imprezie firmowej i przyznam, że było naprawdę smaczne. Oprócz tego zagwarantowano nam dużo innych słodkości, a także pysznego wina. Mimo wszystko zawsze w takich sytuacjach zastanawiam się czy pić alkohol na wyjeździe integracyjnym.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka to zawsze dobry pomysł, a ta wersja z powidłami i pianką z budyniu wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń