środa, 15 listopada 2023

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku czy tosty po francusku to popularna potrawa śniadaniowa, która składa się z kromek chleba maczanych w jajku, a następnie smażonych na maśle. Kanapki w mojej wersji zostały upieczone i wzbogacone o krojone pomidory, czerwoną cebulę i mozzarellę. Polecam!
Kanapki po francusku

Kanapki po francusku - składniki:

  • 3 duże kromki chleba wiejskiego
  • 2 jajka rozmiar M
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • świeże liście bazylii

Kanapki po francusku - przepis:

  • W misce ubij jajka i mleko. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kromki chleba wiejskiego połóż na dużym talerzu i zalej masą jajeczną. Lekko dociśnij, przewróć na drugą stronę. Odczekaj 5 minut, by masa jajeczna została wchłonięta przez chleb. 
  • Tak przygotowany chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • Blachę z chlebem wyjmij z piekarnika. Kromki chleba odwróć na drugą stronę. Na wierzch każdej kromki wyłóż krojone pomidory. Posyp oregano i bazylią, następnie ułóż krążki czerwonej cebuli. Na cebuli poukładaj plastry mozzarelli. 
  • Kromki chleba ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz 10 minut.
  • Pozostaw na kilka minut do ostudzenia. Na wierzchu poukładaj liście bazylii.
Smacznego!
Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

Kanapki po francusku


Kanapki po francusku

Kanapki po francusku

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie zapiekane kanapki. Francuskiej wersji jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń