Karkówka zapiekana z warzywami to proste i smakowite danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Mięso jest pyszne, soczyste i aromatyczne. Przygotowanie karkówki nie wymaga skomplikowanych składników i dużego nakładu pracy. Wystarczy pokroić karkówkę plastry, dodać warzywa: pieczarki i ogórki kiszone oraz ser żółty, a następnie całość zapiec w piekarniku. Polecam!
Karkówkę oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry.
Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką, ostrą i wędzoną papryką, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Przełóż do szklanego naczynia. Wlej olej, dokładnie wymieszaj tak, by wszystkie kawałki były pokryte olejem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 8 godzin.
Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone pieczarki, smaż do odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
Ogórki pokrój w kostkę.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż kawałki mięsa. Każdy plaster posmaruj łyżeczką majonezu, następnie ułóż pieczarki, potem ogórki. Całość polej odrobiną ketchupu (około 0,5 łyżeczki). Na wierzch ułóż plaster sera żółtego.
Karkówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Przez 20 minut piecz bez przykrycia, następnie przykryj mięso folią aluminiową, piecz 40 minut, zdejmij folię aluminiową i ponownie piecz bez przykrycia przez 20 minut.
Robiłam już taką. Wychodzi pyszna. W moim domu chętnie to jedzą
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Nie robiłam jeszcze takiej
OdpowiedzUsuńIdealna potrawa na rodzinny obiad
OdpowiedzUsuń