czwartek, 30 listopada 2023

Kruche ciastka z powidłami

Przepis na wyśmienite, kruche ciastka z powidłami śliwkowymi krok po kroku. Ciastka są  proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci każdego łasucha. 
Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami - składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania ciastek


Kruche ciastka z powidłami - przepis:

  • Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę powideł, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
  • Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

Kruche ciastka z powidłami

1 komentarz:

  1. Wow, wyglądają przepysznie! Nie pamiętam kiedy ostatnio takie robiłam.

    OdpowiedzUsuń