niedziela, 26 listopada 2023

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku, znany również pod nazwą placek po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni polskiej składające się z dużego placka ziemniaczanego, serwowanego z gulaszem wieprzowym, śmietaną i ziołami. To niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, a do tego stosunkowo łatwa w przygotowaniu, choć trzeba przyznać, że dosyć czasochłonna. Poznaj prosty przepis na placek po zbójnicku, który z pewnością zasmakuje nie tylko miłośnikom placków ziemniaczanych i gulaszu. Jak zrobić placek ziemniaczany? Jak podawać placek po zbójnicku? Poniżej znajdziesz odpowiedzi!
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku - składniki na placki ziemniaczane: 

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Placek po węgiersku - składniki na gulasz:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 100 g parzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g pieczarek
  • 2,5 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • do podania: kwaśna śmietana 18% + natka pietruszki

Placek po węgiersku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz. 
  • Na patelnię wlej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
  • Przygotuj gulasz. Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i boczek. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 8 minut. Całość przełóż do garnka.
  • Na patelni ponownie rozgrzej olej. Obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, przełóż do garnka z warzywami.
  • Do garnka z warzywami i mięsem wlej wino, ustaw wysoką moc palnika i cały czas mieszając, gotuj do momentu odparowania. Całość dopraw słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wlej gorący bulion. Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. 
  • W międzyczasie oczyść, osusz i pokrój w plasterki pieczarki. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż na złoty kolor. 
  • Kiedy mięso będzie już gotowe, do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki. 
  • Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę, cały czas mieszając, chwilę podsmażaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby sos dopraw jeszcze solą, pieprzem czy sosem sojowym. 
  • Na talerz połóż placek ziemniaczany. Na połowę placka wyłóż gorący gulasz. Złóż na pół. Wierzch polej gęstą śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

2 komentarze: