Placek po węgiersku, znany również pod nazwą placek po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni polskiej składające się z dużego placka ziemniaczanego, serwowanego z gulaszem wieprzowym, śmietaną i ziołami. To niezwykle sycąca i aromatyczna potrawa, a do tego stosunkowo łatwa w przygotowaniu, choć trzeba przyznać, że dosyć czasochłonna. Poznaj prosty przepis na placek po zbójnicku, który z pewnością zasmakuje nie tylko miłośnikom placków ziemniaczanych i gulaszu. Jak zrobić placek ziemniaczany? Jak podawać placek po zbójnicku? Poniżej znajdziesz odpowiedzi!
Placek po węgiersku - składniki na placki ziemniaczane:
do podania: kwaśna śmietana 18% + natka pietruszki
Placek po węgiersku - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz.
Na patelnię wlej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
Przygotuj gulasz. Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i boczek. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 8 minut. Całość przełóż do garnka.
Na patelni ponownie rozgrzej olej. Obsmaż kawałki mięsa. Dopraw solą i pieprzem, przełóż do garnka z warzywami.
Do garnka z warzywami i mięsem wlej wino, ustaw wysoką moc palnika i cały czas mieszając, gotuj do momentu odparowania. Całość dopraw słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Wlej gorący bulion. Dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
W międzyczasie oczyść, osusz i pokrój w plasterki pieczarki. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż na złoty kolor.
Kiedy mięso będzie już gotowe, do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone pieczarki.
Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę, cały czas mieszając, chwilę podsmażaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby sos dopraw jeszcze solą, pieprzem czy sosem sojowym.
Na talerz połóż placek ziemniaczany. Na połowę placka wyłóż gorący gulasz. Złóż na pół. Wierzch polej gęstą śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.
Narobiłaś ochoty. Dawno nie gotowałam tego
OdpowiedzUsuńPyszny obiad. Narobiłaś ochoty
OdpowiedzUsuń