niedziela, 3 grudnia 2023

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Wyśmienite, idealne na święta ciasto składające się z dwóch blatów, aromatycznego, wilgotnego, makowego ciasta przełożonych aksamitnych kremem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego, białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki. 

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Składniki na ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g masy makowej z puszki

Składniki na krem jogurtowo - czekoladowy:

  • 150 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe składniki:

  • około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto makowe z musem jogurtowo-czekoladowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Jajka ubij z wodą, solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj masę makową z puszki, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Przygotuj krem jogurtowo-czekoladowy. Do rondelka wlej 100 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany z mascarpone. Energicznie i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj łyżką. 
  • Złóż ciasto. Ciasto makowe przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż 2/3 kremu jogurtowo - czekoladowego. Przykryj drugim blatem makowym. Na ciasto wyłóż pozostały krem. Wyrównaj. Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
Smacznego!
Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

1 komentarz: