poniedziałek, 18 grudnia 2023

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pyszne i aromatyczne, miękkie od razu po upieczeniu i ekspresowe w przygotowaniu pierniczki, które przygotujesz nawet na ostatnią chwilę.
Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę - składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pierniczki na ostatnią chwilę - przepis:

  • Do rondelka przełóż masło, miód i cukier trzcinowy. Ustaw najmniejszą moc palnika i często mieszając, pozostaw mieszankę na kuchence do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, by nie doprowadzić składników do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Na stolnicę przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj jajka i ostudzone masło z cukrem i miodem. Zagnieć gładkie i elastycznie ciasto. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką. Jeśli ciasto rozwałkujesz cieniej uzyskasz chrupiące pierniczki, bardziej ciasteczka, z kolei grubsze pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu. Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj pierniczki. 
  • Pierniczki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 9 minut.
  • Pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia. 

Smacznego!

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę

1 komentarz: