środa, 20 grudnia 2023

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Przepis na pyszny, aromatyczny, miękki piernik przełożony powidłami śliwkowymi oraz aksamitnym kremem budyniowym, oblany mleczną czekoladą.
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym - składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka kefiru

Piernik z kremem budyniowym - składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 250 g powideł śliwkowych

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 90 g śmietany kremówki 30%


Piernik z kremem budyniowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Odłóż  na bok. 
  • Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Cały czas miksując masę, stopniowo dodawaj miód, a następnie roztopione i ostudzone masło. 
  • Do masy dodawaj naprzemiennie przesiane suche składniki i kefir. Masy już nie miksuj, tylko mieszaj składniki drewnianą szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut - do suchego patyczka. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Ostudzony piernik przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy, posmaruj powidłami śliwkowymi, kolejno wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem piernika. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Piernik polej polewą. 
  • Piernik przechowuj w lodówce, jednak na 40 minut przed podaniem wyjmij go z lodówki, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy jest najpyszniejszy! :)
Smacznego!
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi


1 komentarz: