wtorek, grudnia 12, 2023

Piernik z prażonymi jabłkami

Przepis na aromatyczny, wilgotny, długo utrzymujący swą świeżość piernik z dodatkiem prażonych jabłek.

Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki prażonych jabłek (gotowych, ze słoika) 
  • 125 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko rozmiar L
  • szczypta soli
  • 100 g suszonej żurawiny (można zamienić na rodzynki)
  • 50 g orzechów włoskich

Piernik z prażonymi jabłkami - składniki na  polewę czekoladową:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%


Piernik z prażonymi jabłkami - przepis:

  • Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzej. Dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników i znacznego zredukowania płynu. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Mąkę przesiej z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną. 
  • Cały czas miksując ostudzony przecier z dodatkami, powoli i stopniowo, dodawaj suche składniki. Na końcu dodaj jajko. Do masy dodaj żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. Masa jest gęsta, ale taka ma być. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekolady wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą. 
Smacznego!
Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami

3 komentarze:

  1. Pysznie się zapowiada. Nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierniki, akurat teraz jest chyba najlepszy okres na tego typu ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pysznie i świątecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger