Przepis na aromatyczny, wilgotny, długo utrzymujący swą świeżość piernik z dodatkiem prażonych jabłek.
Piernik z prażonymi jabłkami - składniki:
1,5 szklanki prażonych jabłek (gotowych, ze słoika)
125 g masła
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko rozmiar L
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny (można zamienić na rodzynki)
50 g orzechów włoskich
Piernik z prażonymi jabłkami - składniki na polewę czekoladową:
40 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%
Piernik z prażonymi jabłkami - przepis:
Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzej. Dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników i znacznego zredukowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
Mąkę przesiej z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną.
Cały czas miksując ostudzony przecier z dodatkami, powoli i stopniowo, dodawaj suche składniki. Na końcu dodaj jajko. Do masy dodaj żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. Masa jest gęsta, ale taka ma być.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekolady wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.
Pysznie się zapowiada. Nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki, akurat teraz jest chyba najlepszy okres na tego typu ciasta!
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie i świątecznie.
OdpowiedzUsuń