Wyśmienita, idealna na święta sałatka śledziowa z jajkiem, ogórkiem konserwowym, jabłkiem, szalotką, marynowanymi pieczarkami i groszkiem w sosie śmietanowo-majonezowym.
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - składniki:
650 g filetów śledziowych
2-3 łyżki octu
7 jajek
5 ogórków konserwowych
2 małe jabłka
1 szalotka
1 słoik marynowanych pieczarek (u mnie były z marchewką i marchewkę też dodałam do sałatki)
1 puszka groszku konserwowego (masa po odsączeniu: około 300 g)
1 mały pęczek koperku
3,5 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki ostrej musztardy
sól i pieprz
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - przepis:
Filety mocz. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Filety skrop octem.
Jajka ugotuj na twardo.
Jajka, ogórki, jabłko, szalotkę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Koperek drobno posiekaj
Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki wraz z odsączonym groszkiem konserwowym przełóż do miski.
Zrób sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
Sos dodaj do składników w misce, dokładnie wymieszaj.
Nigdy takiej nie robiłam. Zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuń