czwartek, 7 grudnia 2023

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Niezwykle wyraziste i aromatyczne śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami, natką pietruszki, koperkiem i cytryną. Bardzo polecam!
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami


Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 małe cebule
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 6 jabłuszek kaparowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • 1 duża cytryna
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Cebulę drobno posiekaj. 
  • Pomidory, kapary, natkę pietruszki i koperek również bardzo drobno pokrój. 
  • Cytrynę dokładnie wyszoruj i otrzyj skórkę na średnich oczkach tarki. 
  • Po wymoczeniu osusz śledzie, pokrój na niewielkie kawałki i wymieszaj z octem jabłkowym. 
  • W słoiku układaj składniki w następującej kolejności: cebula, śledzie, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, skórka z cytryny, suszone pomidory, kapary, natka pietruszki, koperek. Każdą taką warstwę zalej olejem rzepakowym. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. U mnie wyszły 3 warstwy. 
  • Śledzie włóż do lodówki na minimum 12 godzin przed podaniem. 
Smacznego!
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

3 komentarze:

  1. Dla mnie to całkowita nowość. Z chęcią spróbuję takich śledzi

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Będę próbować takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to nowa wersja podania śledzi. Na święta jak znalazł

    OdpowiedzUsuń