Przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu, kruche i maślane ciasteczka świąteczne. Ciasto na kruche ciasteczka świąteczne jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu świetnie się z nim pracuje. Bardzo polecam ten przepis!
Kruche ciasteczka świąteczne - składniki:
400 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka z jajek rozmiar M
1 jajko (rozmiar M)
200 g masła
Kruche ciasteczka świąteczne - przepis:
Na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Składniki posiekaj nożem. Następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,3 cm. Staraj się nie podsypywać ciasta mąką. Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj ciasteczka.
Ciastka przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 8-9 minut - do lekkiego zarumienienia.
Przepis na pyszny, aromatyczny, miękki piernik przełożony powidłami śliwkowymi oraz aksamitnym kremem budyniowym, oblany mleczną czekoladą.
Piernik z kremem budyniowym - składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki kakao
2,5 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu
150 g roztopionego i ostudzonego masła
1 szklanka kefiru
Piernik z kremem budyniowym - składniki na krem budyniowy:
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
30 g cukru waniliowego
3 żółtka z jajek rozmiar M
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
około 250 g powideł śliwkowych
Składniki na polewę czekoladową:
150 g mlecznej czekolady
90 g śmietany kremówki 30%
Piernik z kremem budyniowym - przepis:
W pierwszej kolejności upiecz piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Odłóż na bok.
Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Cały czas miksując masę, stopniowo dodawaj miód, a następnie roztopione i ostudzone masło.
Do masy dodawaj naprzemiennie przesiane suche składniki i kefir. Masy już nie miksuj, tylko mieszaj składniki drewnianą szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Ostudzony piernik przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy, posmaruj powidłami śliwkowymi, kolejno wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem piernika.
Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Piernik polej polewą.
Piernik przechowuj w lodówce, jednak na 40 minut przed podaniem wyjmij go z lodówki, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy jest najpyszniejszy! :)
Pyszne i aromatyczne, miękkie od razu po upieczeniu i ekspresowe w przygotowaniu pierniczki, które przygotujesz nawet na ostatnią chwilę.
Pierniczki na ostatnią chwilę - składniki:
400 g mąki pszennej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka rozmiar L
100 g masła
100 g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pierniczki na ostatnią chwilę - przepis:
Do rondelka przełóż masło, miód i cukier trzcinowy. Ustaw najmniejszą moc palnika i często mieszając, pozostaw mieszankę na kuchence do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, by nie doprowadzić składników do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia.
Na stolnicę przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj jajka i ostudzone masło z cukrem i miodem. Zagnieć gładkie i elastycznie ciasto. Ciasto jest klejące, ale takie ma być.
Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką. Jeśli ciasto rozwałkujesz cieniej uzyskasz chrupiące pierniczki, bardziej ciasteczka, z kolei grubsze pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu. Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj pierniczki.
Pierniczki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 9 minut.
Pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wyśmienite ciasto na makowym biszkopcie z kremem wiśniowym. Biszkopt z dodatkiem maku idealnie współgra z kremem śmietanowo-wiśniowym.
Składniki na biszkopt makowy:
2 jajka
53 g cukru
40 g mąki pszennej tortowej
13 g mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki maku
13 g oleju
Składniki na krem wiśniowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku wiśniowym
200 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
Pozostałe składniki:
około 200 g dżemu wiśniowego
do dekoracji: tarta czekolada, wiśnie z kompotu
Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem wiśniowy. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania dodaj ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę z żelatyną. Ponownie krótko zmiksuj.
Biszkopt posmaruj dżemem wiśniowym, następnie równomiernie rozsmaruj krem wiśniowy.
Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Po schłodzeniu dowolnie udekoruj, np. tartą czekoladą lub wiśniami z kompotu.
Wyśmienita, idealna na święta sałatka śledziowa z jajkiem, ogórkiem konserwowym, jabłkiem, szalotką, marynowanymi pieczarkami i groszkiem w sosie śmietanowo-majonezowym.
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - składniki:
650 g filetów śledziowych
2-3 łyżki octu
7 jajek
5 ogórków konserwowych
2 małe jabłka
1 szalotka
1 słoik marynowanych pieczarek (u mnie były z marchewką i marchewkę też dodałam do sałatki)
1 puszka groszku konserwowego (masa po odsączeniu: około 300 g)
1 mały pęczek koperku
3,5 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki ostrej musztardy
sól i pieprz
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - przepis:
Filety mocz. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
Filety skrop octem.
Jajka ugotuj na twardo.
Jajka, ogórki, jabłko, szalotkę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Koperek drobno posiekaj
Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki wraz z odsączonym groszkiem konserwowym przełóż do miski.
Zrób sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
Sos dodaj do składników w misce, dokładnie wymieszaj.
Przepis na aromatyczny, wilgotny, długo utrzymujący swą świeżość piernik z dodatkiem prażonych jabłek.
Piernik z prażonymi jabłkami - składniki:
1,5 szklanki prażonych jabłek (gotowych, ze słoika)
125 g masła
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko rozmiar L
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny (można zamienić na rodzynki)
50 g orzechów włoskich
Piernik z prażonymi jabłkami - składniki na polewę czekoladową:
40 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30%
Piernik z prażonymi jabłkami - przepis:
Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzej. Dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników i znacznego zredukowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
Mąkę przesiej z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną.
Cały czas miksując ostudzony przecier z dodatkami, powoli i stopniowo, dodawaj suche składniki. Na końcu dodaj jajko. Do masy dodaj żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. Masa jest gęsta, ale taka ma być.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekolady wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.
Obłędnie pyszne i słodkie ciasto składające się z biszkoptu i dwóch, makowo-kokosowych blatów bezowych przełożonych aksamitnych kremem orzechowym. Smakowite i aromatyczne ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi to idealna propozycja wypieku na nadchodzące święta.
Składniki na ciasto bezowe nr 1:
3 białka z jajek rozmiar M
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mielonego, suchego maku
100 g wiórków kokosowych
Składniki na ciasto bezowe nr 2:
3 białka z jajek rozmiar M
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mielonego, suchego maku
100 g wiórków kokosowych
Składniki na biszkopt:
2 jajka
53 g cukru
40 g mąki pszennej tortowej
13 g mąki ziemniaczanej
13 ml oleju
do nasączenia biszkoptu: 50 ml amaretto + 25 ml wody
Składniki na krem:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym (proszku)
125 g orzechów włoskich
1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
dodatkowo: garść orzechów włoskich do dekoracji
Przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj bezy. UWAGA! Teoretycznie składniki na bezy można ze sobą połączyć i upiec jedno duże ciasto bezowe, a po ostudzeniu przekroić je wzdłuż na pół. Nie polecam jednak tego robić, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i niezwykle trudno się kroi. Dlatego proponuję upieczenie dwóch osobnych bez.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę na bezę równomiernie rozsmaruj w formie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
W taki sam sposób upiecz bezę nr 2.
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. Do kremu dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj.
Złóż ciasto. Z kremu odłóż do osobnej miseczki około 5 łyżek. Pozostały krem podziel na dwie części. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż jeden blat bezy, rozsmaruj połowę kremu, przykryj biszkoptem. Nasącz go amaretto wymieszanym z wodą. Wyłóż pozostałą połowę kremu. Przykryj bezą. Odłożone 5 łyżek kremu rozsmaruj na wierzchu bezy. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na minimum 12 godzin.
Wyśmienite, idealne na święta ciasto składające się z dwóch blatów, aromatycznego, wilgotnego, makowego ciasta przełożonych aksamitnych kremem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego, białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki.
Składniki na ciasto makowe:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki wody
100 g cukru
130 g mąki pszennej tortowej
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g masy makowej z puszki
Składniki na krem jogurtowo - czekoladowy:
150 g białej czekolady
250 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
400 g gęstego jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe składniki:
około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto makowe z musem jogurtowo-czekoladowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Jajka ubij z wodą, solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj masę makową z puszki, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Przygotuj krem jogurtowo-czekoladowy. Do rondelka wlej 100 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany z mascarpone. Energicznie i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj łyżką.
Złóż ciasto. Ciasto makowe przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż 2/3 kremu jogurtowo - czekoladowego. Przykryj drugim blatem makowym. Na ciasto wyłóż pozostały krem. Wyrównaj. Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
Przepis na wyśmienite, kruche ciastka z powidłami śliwkowymi krok po kroku. Ciastka są proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci każdego łasucha.
Kruche ciastka z powidłami - składniki:
400 g mąki pszennej
20 g drożdży
3 łyżki letniej wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
200 g masła
4 łyżki śmietany 18%
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania ciastek
Kruche ciastka z powidłami - przepis:
Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę powideł, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.