Zupa lasagne to pyszne danie, które łączy w sobie składniki i smaki klasycznej włoskiej zapiekanki. W zupie lasagne znajdziesz m.in. pomidory, mięso mielone czy makaron lasagne. Zupa lasagne jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna.
W dość dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Rozdrobnij je widelcem lub drewnianą łyżką, by nie powstały mięsne grudki. Dodaj również pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 10 minut.
Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj krojone pomidory z puszki oraz wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, ziołami włoskimi i szczyptą cukru.
Dodaj połamany na mniejsze kawałki makaron lasagne. Gotuj przez około 10-12 minut - do miękkości.
Dodaj tartą mozzarellę, wymieszaj, gotuj do roztopienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Mini pączki na serku homogenizowanym to idealna propozycja małej słodkości na nadchodzący Tłusty czwartek. Mini pączki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki dodać do miski i szybko wymieszać. Pączki na serku homogenizowanym są pyszne, puszyste i aromatyczne.
Mini pączki na serku homogenizowanym - składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka rozmiar L
200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
kilka kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
około 1 litr oleju do smażenia
Mini pączki na serku homogenizowanym - przepis:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj serek waniliowy, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Szybko, energicznie wymieszaj łyżką. Ciasto jest gęste, ale takie ma być.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 160 - 175 stopni Celsjusza.
Ciasto nabieraj przy pomocy dwóch małych łyżeczek, formując małe pączuszki. Pączki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki na serku homogenizowanym smaż przez około 5 minut. Pączki w trakcie smażenia same się obracają, nie można zbyt wiele ich wrzucać naraz, muszą swobodnie pływać w oleju.
Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu na ciasto, to świetnie trafiłeś! Ciasto z wiśniami i ciastkami Oreo to idealny deser na każdą okazję, który z pewności zachwyci Twoich gości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu przygotowanego na bazie śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem pokruszonych ciastek Oreo. Ciasto jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na biszkopt:
4 jajka
106 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej
26 g kakao
26 ml oleju
Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie ciastek Oreo (176 g)
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na polewę czekoladową:
50 ml mleka
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
450 g wiśni świeżych, rozmrożonych lub z kompotu
Ciasto z wiśniami i Oreo - przepis:
W pierwszej kolejności zrób biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietankowy z Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Ciastka Oreo drobno pokrój.
Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj pokruszone ciastka, wymieszaj.
Złóż ciasto. Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż wiśnie, następnie wyłóż krem. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
Spaghetti zapiekane w kremowym sosie ze szpinakiem i kurczakiem to pyszne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się w roli zarówno obiadu, jak i kolacji. Przygotowanie spaghetti jest proste i zajmuje tylko kilka kroków.
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
400 g makaronu spaghetti
250 g świeżego szpinaku
3 filety z piersi kurczaka (około 750 - 800 g)
125 g ricotty
50 g śmietany 18%
150 g tartej mozzarelli
1 małe jajko
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki na sos alfredo:
4 łyżki masła
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki cebuli granulowanej
250 ml śmietany kremówki 30%
0,5 szklanki tartego parmezanu
sól i pieprz
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej. Smaż do zarumienienia.
Przygotuj sos alfredo. Roztop masło, dodaj czosnek i cebulę, wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę i parmezan. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty - do roztopienia sera i zgęstnienia sosu.
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak, usmażone kawałki kurczaka i sos alfredo. Dokładnie wymieszaj.
Połowę makaronu z dodatkami przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do wysokiego naczynia przełóż ricottę, śmietanę 18%, 50 g tartej mozzarelli, jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj na jednolitą masę.
Powyższą mieszankę rozsmaruj na spaghetti w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż pozostałe spaghetti, posyp tartą mozzarellą.
Naczynie ze spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Puszyste, miękkie i aromatyczne rogaliki drożdżowe wypełnione po brzegi budyniem i prażonymi jabłkami. Przygotowanie rogalików na drożdżach jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Polecam!
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na rogaliki:
550 g mąki pszennej
30 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki soli
50 g roztopionego i ostudzonego masła
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na budyń:
1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
4 łyżki cukru
500 ml mleka
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na nadzienie jabłkowe:
4 jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W garnku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty - do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj jabłka. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Upraż na patelni z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Przygotuj ciasto na rogaliki. Zrób rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżkę budyniu i 1 łyżkę jabłek. Zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyrośnięte rogaliki posmaruj ciepłym mlekiem.
Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zarumienienia.
Zapraszam na znane i lubiane łazanki, czyli tradycyjne polskie danie, w skład którego wchodzi makaron w kształcie małych kwadratów, kapusta kiszona oraz kiełbasa, boczek i pieczarki. To danie szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pyszne, rozgrzewające i bardzo pożywne.
Łazanki - składniki:
350 g makaronu łazanki
500 g kapusty kiszonej
3 małe cebule
150 g pieczarek
300 g kiełbasy
150 g boczku surowego wędzonego
przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
Łazanki - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj kiszoną kapustę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj, przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej około 2 szklankami zimnej wody (kapusta ma być tylko przykryta). Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut - do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij kapustę z wody.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Przełóż na suchą patelnię. Smaż do zarumienienia. Odłóż na bok.
Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smaż około 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu.
Odciśniętą kapustę przełóż do garnka, dodaj podsmażone mięso, pieczarki z cebulą i odcedzony makaron. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Całość gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut.
Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso z podudzi kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku czosnku i pokrojonego kurczaka. Smaż do zarumienienia.
Śmietankę przelej do kubka, dodaj mąkę pszenną, energicznie wymieszaj.
Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę wymieszaną z mąką oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut.
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek.
Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym to świetna propozycja na zimowe, mroźne dni. Kremowa zupa kalafiorowa jest pyszna, pożywna i aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Śmietana i serek topiony nadają zupie kremowej konsystencji.
Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - składniki:
1 mały kalafior
1 mała cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka krojonych pomidorów
150 g śmietany 18%
100 g serka topionego śmietankowego
garść parmezanu
przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
masło klarowane
Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis:
Kalafiora oczyść, osusz, podziel na różyczki i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, smaż na wysokiej mocy palnika, przez 8 minut. W trakcie smażenia rozdrobnij mięso przy pomocy drewnianej łyżki.
Do garna dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, starty kalafior i zioła włoskie. Smaż 3 minuty.
Do garnka wlej 750 ml gorącego bulionu i dodaj pomidory z puszki. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez około 10 minut - do lekkiego zgęstnienia.
Do pozostałych 250 ml bulionu dodaj śmietanę, serek topiony i starty parmezan. Zmiksuj do dokładnego połączenia.
Powstałą mieszankę wlej do garnka, gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut. Całość dopraw obficie solą i pieprzem.