niedziela, 14 stycznia 2024

Łazanki

Zapraszam na znane i lubiane łazanki, czyli tradycyjne polskie danie, w skład którego wchodzi makaron w kształcie małych kwadratów, kapusta kiszona oraz kiełbasa, boczek i pieczarki. To danie szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pyszne, rozgrzewające i bardzo pożywne. 
Łazanki

Łazanki - składniki:

  • 350 g makaronu łazanki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 małe cebule
  • 150 g pieczarek
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

Łazanki - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kiszoną kapustę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj, przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej około 2 szklankami zimnej wody (kapusta ma być tylko przykryta). Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut - do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij kapustę z wody.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Przełóż na suchą patelnię. Smaż do zarumienienia. Odłóż na bok. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smaż około 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Odciśniętą kapustę przełóż do garnka, dodaj podsmażone mięso, pieczarki z cebulą i odcedzony makaron. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Całość gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. 
Smacznego!
Łazanki

Łazanki

Łazanki

Łazanki

4 komentarze:

  1. Super pomysł, uwielbiam takie pyszne potrawy! Twój blog zainspirował mnie do założenia własnej strony, ponieważ również chciałabym się dzielić z innymi swoimi przepisami. Muszę jednak najpierw znaleźć firmę, która zajmuje się domenami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah, łazanki! To jedno z tych dań, które zawsze kojarzą mi się z domem i tradycją.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię :) Pyszne polskie danie na obiad - szybkie, pożywne i rozgrzewające.

    OdpowiedzUsuń