Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym to świetna propozycja na zimowe, mroźne dni. Kremowa zupa kalafiorowa jest pyszna, pożywna i aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Śmietana i serek topiony nadają zupie kremowej konsystencji.
Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - składniki:
1 mały kalafior
1 mała cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka krojonych pomidorów
150 g śmietany 18%
100 g serka topionego śmietankowego
garść parmezanu
przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
masło klarowane
Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis:
Kalafiora oczyść, osusz, podziel na różyczki i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, smaż na wysokiej mocy palnika, przez 8 minut. W trakcie smażenia rozdrobnij mięso przy pomocy drewnianej łyżki.
Do garna dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, starty kalafior i zioła włoskie. Smaż 3 minuty.
Do garnka wlej 750 ml gorącego bulionu i dodaj pomidory z puszki. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez około 10 minut - do lekkiego zgęstnienia.
Do pozostałych 250 ml bulionu dodaj śmietanę, serek topiony i starty parmezan. Zmiksuj do dokładnego połączenia.
Powstałą mieszankę wlej do garnka, gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut. Całość dopraw obficie solą i pieprzem.
Warto spróbować. Lubię takie zupy
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie. Nie widziałam jeszcze takiej kalafiorowej
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Nie gotowałam jeszcze takiej zupy
OdpowiedzUsuń