niedziela, 7 stycznia 2024

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym to świetna propozycja na zimowe, mroźne dni. Kremowa zupa kalafiorowa jest pyszna, pożywna i aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Śmietana i serek topiony nadają zupie kremowej konsystencji. 

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - składniki: 

  • 1 mały kalafior
  • 1 mała cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • garść parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
  • masło klarowane

Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis:

  • Kalafiora oczyść, osusz, podziel na różyczki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, smaż na wysokiej mocy palnika, przez 8 minut. W trakcie smażenia rozdrobnij mięso przy pomocy drewnianej łyżki. 
  • Do garna dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, starty kalafior i zioła włoskie. Smaż 3 minuty. 
  • Do garnka wlej 750 ml gorącego bulionu i dodaj pomidory z puszki. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez około 10 minut - do lekkiego zgęstnienia.
  • Do pozostałych 250 ml bulionu dodaj śmietanę, serek topiony i starty parmezan. Zmiksuj do dokładnego połączenia. 
  • Powstałą  mieszankę wlej do garnka, gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut. Całość dopraw obficie solą i pieprzem. 
Smacznego!
Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

3 komentarze:

  1. Warto spróbować. Lubię takie zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie. Nie widziałam jeszcze takiej kalafiorowej

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować. Nie gotowałam jeszcze takiej zupy

    OdpowiedzUsuń