poniedziałek, 29 stycznia 2024

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym to idealna propozycja małej słodkości na nadchodzący Tłusty czwartek. Mini pączki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki dodać do miski i szybko wymieszać. Pączki na serku homogenizowanym są pyszne, puszyste i aromatyczne. 

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka rozmiar L
  • 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • około 1 litr oleju do smażenia

Mini pączki na serku homogenizowanym - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj serek waniliowy, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Szybko, energicznie wymieszaj łyżką. Ciasto jest gęste, ale takie ma być. 
  • W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 160 - 175 stopni Celsjusza. 
  • Ciasto nabieraj przy pomocy dwóch małych łyżeczek, formując małe pączuszki. Pączki zsuwaj do gorącego oleju. Pączki na serku homogenizowanym smaż przez około 5 minut. Pączki w trakcie smażenia same się obracają, nie można zbyt wiele ich wrzucać naraz, muszą swobodnie pływać w oleju. 
  • Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

5 komentarzy: