Przepis na przepyszne, popękane ciasteczka czekoladowe. Ciastka są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że na ich przygotowanie trzeba przeznaczyć dwa dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, które musi przez całą noc leżakować w lodówce, na drugi dzień pieczemy ciastka.
Popękane ciasteczka czekoladowe - składniki:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
60 g kakao
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
około 3/4 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Popękane ciasteczka czekoladowe - przepis:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
Jajka ubij na jasną i puszystą masę.
Do miski wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj. Dodaj kakao, ponownie krótko zmiksuj. Dodaj ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj mieszankę mąki, proszku i soli. Ponownie wymieszaj łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników.
Tak przygotowaną miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia upiecz ciasteczka. Do głębokiego talerza wsyp cukier puder.
Jednorazowo wyjmuj z lodówki około 1/4 ciasta i formuj kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13 minut. Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i wyglądają na lekko niedopieczone. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw jeszcze na blasze przez 8 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły.
Cudownie wyglądają! Popękana struktura robi świetny efekt.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka, wyglądają bardzo świątecznie. :)
OdpowiedzUsuń