Puszyste, miękkie i aromatyczne rogaliki drożdżowe wypełnione po brzegi budyniem i prażonymi jabłkami. Przygotowanie rogalików na drożdżach jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Polecam!
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na rogaliki:
550 g mąki pszennej
30 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki soli
50 g roztopionego i ostudzonego masła
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na budyń:
1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
4 łyżki cukru
500 ml mleka
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na nadzienie jabłkowe:
4 jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W garnku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty - do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj jabłka. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Upraż na patelni z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Przygotuj ciasto na rogaliki. Zrób rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżkę budyniu i 1 łyżkę jabłek. Zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyrośnięte rogaliki posmaruj ciepłym mlekiem.
Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zarumienienia.
Te rogaliki drożdżowe wyglądają absolutnie cudownie. Pyszne nadzienie. 🤤
OdpowiedzUsuńPychota. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń