Puszyste, delikatne i lekkie jak chmurka, mięciutkie pączki babci nadziane dużą ilością marmolady. Przepis na najlepsze pączki z zeszytu babci krąży w mojej rodzinie od wielu lat i nigdy nie zawodzi. Bardzo polecam!
Najlepsze pączki z przepisu babci - składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 6 łyżek cukru
- 8 żółtek z jajek rozmiar M
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła
- 25 ml wódki lub spirytusu
- około 1 litr oleju do smażenia
Najlepsze pączki z przepisu babci - składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- około 4 łyżki ciepłego mleka
Pozostałe składniki:
- marmolada do nadziewania pączków
Najlepsze pączki z przepisu babci - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru na jasną, gęstą i puszystą masę. Ja ucierałam żółtka na najwyższych obrotach miksera przez około 12-14 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, żółtka z cukrem, ekstrakt z wanilii i spirytus lub wódkę. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość).
- Po upływie powyższego czasu wyrzuć ciasto na podsypany mąką blat, krótko wyrób i podziel ciasto na około 20-22 części (ja swoje pączki odmierzałam na wadze, przed smażeniem miały około 50 g). Uformuj okrągłe pączki, po czym przekładaj na blat lub ściereczkę posypaną mąką. Każdego pączka lekko, delikatnie spłaszcz ręką. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 170-175 stopni Celsjusza. Oleju w garnku powinno być tyle, by pączki w nim swobodnie pływały, nie dotykając dna.
- Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
- Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Lekko ostudzone pączki nadziej ulubioną marmoladą. Do worka cukierniczego przełóż marmoladę i przy pomocy długiej tylki wstrzyknij marmoladę od boku do każdego pączka.
- Polukruj pączki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dolej jeszcze odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - dodaj przesiany cukier puder.
Idealne
OdpowiedzUsuńTakie nigdy mi nie wyszły
Nic nie smakuje tak dobrze jak tradycyjne, domowe pączki zrobione według sprawdzonego przepisu babci. To prawdziwy rarytas. ♥️
OdpowiedzUsuńMuszę się odważyć i zrobić takie pączki. Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńIdealne. Latami nie robiłam sama pączków.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam Paczków. Twoje wyszły idealne.
OdpowiedzUsuńIdealnie wyszły.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich domowych pączków.
OdpowiedzUsuńTakie nigdy mi nie wyszły. Twoje są idealne.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich domowych Paczków. Aż w domu mi zapachniało.
OdpowiedzUsuń