Zakręcone pączki to świetna, oryginalna alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych. Zachwycają zarówno smakiem, jak i swym wyglądem. Warto wypróbować! :)
Zakręcone pączki - składniki:
550 g mąki pszennej tortowej
270 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
90 g masła
5 żółtek z jajek rozmiar M
około 1 litr oleju do smażenia
Zakręcone pączki - składniki na posypkę:
1/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżki cynamonu
Zakręcone pączki - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu wyrzuć ciasto na delikatnie podsypaną mąką stolnicę i krótko zagnieć. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 10 cm, a następnie podziel na 7-8 równych pasków. Każdy pasek przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Przecięte końce oplataj wokół własnej osi, tworząc zakręconego pączka. Dobrze sklej końcówki.
Pączki przełóż na bawełnianą ściereczkę i pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 170-175 stopni Celsjusza.
Pączki smaż w rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony.
Świetna odmiana dla klasycznych pączków, a przy okazji prezentują się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich. Będę musiała zapamiętać i spróbować.
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa. Zjadła bym takie pączki.
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam domowe pączki.
OdpowiedzUsuń