Żeberka w sosie barbecue to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. Żeberka pieczone są w piekarniku, następnie smarowane sosem barbecue, który nadaje im charakterystycznego, słodko-pikantnego smaku, i ponownie pieczone. Żeberka w sosie w barbecue to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Żeberka pieczone w poniższy sposób są miękkie, soczyste i pełne aromatu. Polecam!
Żeberka w sosie barbecue - składniki:
2,5 kg żeberek extra mięsnych
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki pikantnego ketchupu
1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki octu winnego jasnego
3 łyżki sosu chili
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 ząbki czosnki
0,5 łyżeczki suszonej cebuli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Żeberka w sosie barbecue - przepis:
Żeberka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrojone żeberka owiń folią aluminiową. Przełóż do naczynia żaroodpornego, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez 2 godziny - do miękkości mięsa.
Przygotuj marynatę. Do miski wsyp cukier, dodaj ketchup, sos sojowy, sos Worcestershire, ocet winny, sos chili, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, suszoną cebulę oraz pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
Upieczone żeberka pozostaw do ostudzenia. Wyjmij z folii, przełóż do czystego naczynia żaroodpornego. Mięso zalej przygotowaną marynatą, w takich sposób, by pokryć nią całe mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do lodówki na całą noc (na minimum 12 godzin).
Po upływie powyższego czasu, wstaw żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godziny - do zarumienienia.
Ekstra. Mój mąż był by zachwycony
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dobrze przyrumienione żeberka w pysznym sosie.🤤
OdpowiedzUsuńIdealne na niedzielny obiad!
Dawno nie robiłam żeberek. Twoje wyglądają wybornie
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie! Ten przepis na żeberka z pewnością trafi na moją listę do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tego sosu. Żeberka wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam żeberek. Czasem lubię pozwolić sobie na takie potrawy. Myślę że w domu będą zadowoleni jak ugotuję takie żeberka.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Będę musiała kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńMąż by zajadał. Ja nie przepadam za żeberkami.
OdpowiedzUsuńNigdy nie gotowałam tego sosu.usze kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad. Jestem pewna że każdemu będzie smakowało.
OdpowiedzUsuńPycha. Nie często je się takie potrawy.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPycha 😀 To trzeba koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńDla miłośników żeberek to idealny obiad.
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Chętnie bym spróbowała tych żeberek.
OdpowiedzUsuńTaki męski obiad. Ja za bardzo nie lubię żeberek ale te wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńObok takich żeberek nikt nie przejdzie obojętnie.
OdpowiedzUsuńWygląda super. Jeszcze nie robiłam takiego sosu.
OdpowiedzUsuńEkstra idealne na rodzinny obiad.
OdpowiedzUsuńIdealne na rodzinny obiad.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takie zrobić. Jestem pewna że każdemu bedą smakować.
OdpowiedzUsuńWyglądają ekstra. Na pewno są smaczne.
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Myślę że każdy zje to ze smakiem.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za żeberkami ale te bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNie lubię żeberek ale na te bum się skusiła.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję je zrobić. Dawno nie jadłam żeberek.
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają. Skusiła bym się na te żeberka.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam tego sosu. Muszę kiedyś się odważyć.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie. Już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam żeberka.
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie. Jeszcze nie robiłam tego sosu, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuń