Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Nazwa śnieżny puch doskonale oddaje jego lekkość i delikatność. To idealny wybór na różnego rodzaju uroczystości czy spotkania rodzinne. Ciasto śnieżny puch to świetny przykład na to, jak połączenie prostych składników może dać niesamowity efekt. Delikatna tekstura, lekko cytrynowy smak z pewnością zachwycą wszystkich, którzy spróbują tego wypieku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się tym wyjątkowym smakiem.
Ciasto śnieżny puch - składniki na ciasto:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 galaretki cytrynowe
- 750 ml gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- około 150 g biszkoptów podłużnych
Ciasto śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:
- 50 g masła
- 2,5 łyżki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Ciasto śnieżny puch - przepis:
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.
- Twaróg zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Do ubitej śmietanki, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj twaróg. Delikatnie miksuj (na najniższych obrotach miksera).
- Cały czas miksując, niewielkim strumieniem wlej galaretkę, a następnie żelatynę.
- Masę wylej na biszkopty. Włóż na 2 godziny do lodówki.
- Przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia.
- Posypkę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Pysznie wygląda. Na pewno spróbuję je zrobić.
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie i lekko, idealne na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne. Chętnie bym spróbowała tego ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńLekkość i delikatność tego ciasta widać od razu – rewelacja!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję je zrobić. Jestem pewna że każdemu będzie smakować.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Na pewno każdemu będzie smakowało.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Bardzo chętnie bym spróbowała kawałeczek.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tego ciasta. Zapowiada się pysznie chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńPrawdziwa zimowa chmurka – lekkie i puszyste i cudownie pyszne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń