sobota, stycznia 04, 2025

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu. To wyśmienita potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. 
Kurczak w sosie pieczarkowym


Kurczak w sosie pieczarkowym - składniki:

  • 1,2 kg filetów z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa 

Kurczak w sosie pieczarkowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Kawałki mięsa dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z obu stron, do zarumienienia.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do zarumienienia.
  • Mięso przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i zagotuj. 
  • Do garnka z mięsem dodaj pieczarki podsmażone z cebulą. 
  • Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 30 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu zagęść sos. Do szklanki wlej 0,5 szklanki, wsyp mąkę, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z kuchenki. 
  • Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
Smacznego!
Kurczak w sosie pieczarkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger