Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu. To wyśmienita potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Kurczak w sosie pieczarkowym - składniki:
1,2 kg filetów z piersi kurczaka
2 cebule
500 g pieczarek
2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka mąki
150 ml śmietany kremówki 30%
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
olej do smażenia
mąka do obtoczenia mięsa
Kurczak w sosie pieczarkowym - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki mięsa dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z obu stron, do zarumienienia.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż do zarumienienia.
Mięso przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i zagotuj.
Do garnka z mięsem dodaj pieczarki podsmażone z cebulą.
Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 30 minut.
Po upływie powyższego czasu zagęść sos. Do 0,5 szklanki letniej wody wsyp mąkę, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z kuchenki.
Dawno nie gotowałam tego. Na pewno niedługo będzie na obiad.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam sosu pieczarkowego. Kurczak świetnie do niego pasuje.
OdpowiedzUsuńLubię takie domowe obiady - proste, a jednak pełne smaku.
OdpowiedzUsuńŚwietna opcja na posiłek dla całej rodziny, smakuje wszystkim.
OdpowiedzUsuńKurczak i pieczarki to duet idealny, muszę spróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuń