Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję sera z pysznym, wyrazistym, karmelowym smakiem batoników Twix. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkości!
Puszysty sernik na spodzie Twix - składniki na spód:
- 180 g ciastek zbożowych, np. Digestive
- 7 batonów Twix (3,5 opakowania)
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
Puszysty sernik na spodzie Twix - składniki na sernik:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (polecam z Piątnicy lub Mój Ulubiony)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g masła
- 350 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
Pozostałe składniki:
- około 250 g masy krówkowej (kajmaku)
Puszysty sernik na spodzie Twix - przepis:
- Przygotuj spód. Ciastka i batony Twix rozdrobnij przy pomocy blendera. Dodaj roztopione masło, wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Powyższą masą wylep spód formy, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, następnie roztopione i ostudzone masło, śmietanę kremówkę oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Powstałą masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez 1,5 godziny.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
- Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej. Na ostudzony sernik wylej masę krówkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz