Przepyszna, świetnie prezentująca się sałatka burgerowa to idealna propozycja na wszelakie imprezy, ale również lunch czy kolację. Warto wypróbować! Podana ilość składników wystarczy do przygotowania dużej, widocznej na zdjęciu miski sałatki.
W pierwszej kolejności podsmaż mięso. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smaż do zarumienienia.
Bułki hamburgerowe przekrój wzdłuż na dwie połowy. Wszystkie spody pokrój w dość dużą kostkę. Górne części odłóż na bok.
Na patelni roztop masło. Wrzuć pokrojone spody, smaż do momentu uzyskania złotych, chrupiących grzanek.
Pomidory i paprykę pokrój w drobną kostkę.
Pokrój sałatę.
Ogórki pokrój w plasterki.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Przygotuj sos. Do miski dodaj majonez, jogurt, musztardę, ketchup oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekane ogórki konserwowe. Ponownie wymieszaj.
Górne części bułek pokrój w dość dużą kostkę.
Złóż sałatkę. Najlepiej przygotować ją w dużej, szklanej, przezroczystej misce. Na spód miski wyłóż połowę grzanek, następnie połowę mięsa, połowę sosu, pomidory, paprykę, połowę pokrojonej sałaty, pozostałe grzanki, pozostałe mięso, resztę sosu, ogórki konserwowe, żółty ser i pozostałą sałatę. Na górze ułóż pokrojone górne części bułek.
Doskonała opcja, gdy mamy ochotę na burgera, ale w lżejszej wersji.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wygląda naprawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuń