Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym z marchewką to klasyczne danie, łączące w sosie prostotę przygotowania oraz wyjątkowy smak. Idealne na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy po prostu jako smaczna alternatywa na co dzień. Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na sycący posiłek, który z pewności przypadnie do gustu każdemu.
Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na klopsiki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
100 g nieugotowanego ryżu
2 średniej wielkości cebule
3 średnie jajka
2 łyżki majonezu
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
3 średniej wielkości cebule
4 średnie marchewki
700 g passaty pomidorowej
około 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
100 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
250 ml śmietany kremówki 30 %
opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj klopsiki. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oleju lub maśle.
Zarówno ryż, jak i cebulę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Do miski dodaj mięso mielone, ostudzony ryż i cebulę, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z powstałej masy formuj klopsiki i obtaczaj je w mące.
Klopsiki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Przygotuj sos. Na patelni, na oleju lub maśle, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj marchewki starte na średnich oczkach tarki. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut.
Zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj serek śmietankowy, wymieszaj. Dodaj passatę pomidorową i gorący bulion, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Do sosu przełóż usmażone klopsiki. Całość gotuj na niskiej mocy palnika przez około 45 minut.
Do garnka wlej śmietanę kremówkę. Wymieszaj.
W razie potrzeby możesz zagęścić sos mąką. Do 1/3 szklanki letniej wody wsyp 1 łyżkę mąki, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek.
Ciastka owsiane z dodatkiem ziaren sezamu i nasion słonecznika to pyszna i zdrowa propozycja, która łączy w sobie ciekawy smak i wartości odżywcze. Ciastka owsiane są proste i szybkie w wykonaniu. Warto wypróbować ten przepis.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
150 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść nasion słonecznika
garść nasion sezamu
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do misy wraz z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
Do masła z cukrem i jajkami dodaj płatki owsiane górskie, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, nasiona słonecznika oraz nasiona sezamu. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Powstałe ciasto powinno być zwarte i gęste.
Z masy uformuj ciastka. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki, następnie przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz każde ciastko.
Formę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez około 15 - 20 minut - do zarumienienia.