Ciastka owsiane z dodatkiem ziaren sezamu i nasion słonecznika to pyszna i zdrowa propozycja, która łączy w sobie ciekawy smak i wartości odżywcze. Ciastka owsiane są proste i szybkie w wykonaniu. Warto wypróbować ten przepis.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść nasion słonecznika
- garść nasion sezamu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do misy wraz z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
- Do masła z cukrem i jajkami dodaj płatki owsiane górskie, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, nasiona słonecznika oraz nasiona sezamu. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Powstałe ciasto powinno być zwarte i gęste.
- Z masy uformuj ciastka. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki, następnie przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz każde ciastko.
- Formę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez około 15 - 20 minut - do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz