poniedziałek, marca 03, 2025

Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

Ciastka owsiane z dodatkiem ziaren sezamu i nasion słonecznika to pyszna i zdrowa propozycja, która łączy w sobie ciekawy smak i wartości odżywcze. Ciastka owsiane są proste i szybkie w wykonaniu. Warto wypróbować ten przepis.
Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść nasion słonecznika
  • garść nasion sezamu

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiej do misy wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
  • Do masła z cukrem i jajkami dodaj płatki owsiane górskie, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, nasiona słonecznika oraz nasiona sezamu. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Powstałe ciasto powinno być zwarte i gęste.
  • Z masy uformuj ciastka. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki, następnie przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz każde ciastko.
  • Formę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez około 15 - 20 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

Ciastka owsiane z sezamem i słonecznikiem

5 komentarzy:

  1. Super przepis na domowe ciasteczka bez zbędnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała. Jeszcze nie robiłam podobnych ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka owsiane to świetna opcja na coś słodkiego, ale jednocześnie pożywnego. Dodatek sezamu i słonecznika sprawia, że mają ciekawszą strukturę i pewnie lekko orzechowy smak. Ciekawe, czy można by zamienić cukier na miód albo syrop klonowy, żeby były jeszcze zdrowsze. Zastanawia mnie też, czy wychodzą bardziej chrupiące, czy raczej miękkie w środku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zdrowe słodkości, zapisuję ten przepis na później.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna przekąska do szkoły czy pracy, dobrze, że nie są za słodkie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger