piątek, marca 28, 2025

Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym

Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym z marchewką to klasyczne danie, łączące w sosie prostotę przygotowania oraz wyjątkowy smak. Idealne na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy po prostu jako smaczna alternatywa na co dzień. Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na sycący posiłek, który z pewności przypadnie do gustu każdemu.
Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym


Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na klopsiki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g nieugotowanego ryżu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia

Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 3 średniej wielkości cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 700 g passaty pomidorowej
  • około 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 100 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej 
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj klopsiki. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oleju lub maśle. 
  • Zarówno ryż, jak i cebulę pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Do miski dodaj mięso mielone, ostudzony ryż i cebulę, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Z powstałej masy formuj klopsiki i obtaczaj je w mące. 
  • Klopsiki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
  • Przygotuj sos. Na patelni, na oleju lub maśle, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj marchewki starte na średnich oczkach tarki. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. 
  • Zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj serek śmietankowy, wymieszaj. Dodaj passatę pomidorową i gorący bulion, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. 
  • Do sosu przełóż usmażone klopsiki. Całość gotuj na niskiej mocy palnika przez około 45 minut. 
  • Do garnka wlej śmietanę kremówkę. Wymieszaj. 
  • W razie potrzeby możesz zagęścić sos mąką. Do 1/3 szklanki letniej wody wsyp 1 łyżkę mąki, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek.
Smacznego!
Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym

Klopsiki wieprzowe z ryżem w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger