Doskonałe, warstwowe ciasto z brzoskwiniami, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze świetnie się prezentuje. Proponowane przeze mnie ciasto z brzoskwiniami i galaretką składa się z jasnego biszkoptu, czekoladowego kremu budyniowego z dodatkiem siekanej czekolady mlecznej i orzechów włoskich, kremu śmietankowego oraz galaretki z brzoskwiniami. Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i śmietankowym to doskonała propozycja na każdą okazję – zarówno na rodzinne spotkania, jak i na przyjęcia czy święta. Połączenie soczystych, słodkich brzoskwiń z delikatnym kremem budyniowym oraz puszystym kremem śmietankowym sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli szukasz przepisu, który zachwyci Twoich gości, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania!
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 18 g mąki ziemniaczanej
- 18 ml oleju
Składniki na czekoladowy krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki kakao
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na warstwę z galaretką:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwiń
Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko wymieszaj.
- Formę do o pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Galaretki brzoskwiniowe dokładnie rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
- Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Do kremu budyniowego dodaj przesiane kakao, drobno posiekaną mleczną czekoladą oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Krótko zmiksuj.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż czekoladowy krem budyniowy, następnie krem śmietankowy, kolejno odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie (brzoskwinie warto delikatnie wcisnąć w masę śmietankową). Całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na minimum 8 godzin do lodówki.
Inspiracja: kulinarnecuda.pl
Soczyste brzoskwinie i krem czekoladowy , to musi być wspaniały smak.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Na pewno spróbuję je zrobić.
OdpowiedzUsuń