Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub zdrowy i smakowity lunch do pracy. Kotlety ryżowo-warzywne są banalnie proste w przygotowaniu, bardzo tanie i mocno sycące. Polecam. :)
Kotlety ryżowo-warzywne - składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki świeżego koperku
- sól i pieprz
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety ryżowe z warzywami?
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
- Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do ryżu dodaj warzywa, jajka, bułkę tartą, żółty ser, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!